Αναγέννηση των ανθρώπινων δοντιών με τη βοήθεια των...καρχαριών | νεα | petsonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΝΕΑ
13:54
15/2

Αναγέννηση των ανθρώπινων δοντιών με τη βοήθεια των...καρχαριών

Μία νέα μελέτη μας φέρνει πιο κοντά στην αναγέννηση των ανθρώπινων δοντιών, ρίχνοντας φως στο πως οι καρχαρίες αναγεννούν τα δικά τους. Οι καρχαρίες έχουν την ικανότητα να αναγεννούν συνεχώς τα δόντια τους. Τα μεγάλα, αυτά, ψάρια μπορούν να έχουν έως 3.000 δόντια ανά πάσα χρονική στιγμή, τοποθετημένα σε πολλές σειρές. 

Μία νέα μελέτη μας φέρνει πιο κοντά στην αναγέννηση των ανθρώπινων δοντιών, ρίχνοντας φως στο πως οι καρχαρίες αναγεννούν τα δικά τους. Οι καρχαρίες έχουν την ικανότητα να αναγεννούν συνεχώς τα δόντια τους. Τα μεγάλα, αυτά, ψάρια μπορούν να έχουν έως 3.000 δόντια ανά πάσα χρονική στιγμή, τοποθετημένα σε πολλές σειρές. 

Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δόντια, τα δόντια των καρχαρίων περιέχονται στα ούλα και δεν είναι σε άμεση επαφή με το σαγόνι. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ζωής τους χάνουν τουλάχιστον 30.000 δόντια, άλλα κάθε δόντι μπορεί να αναγεννηθεί, μεμονωμένα, σε μια περίοδο ημερών ή μηνών. Παρόλα αυτά, οι γενετικοί μηχανισμοί που διέπουν τη διαδικασία αυτή, δεν είναι σαφείς.

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισαν ένα δίκτυο γονιδίων, που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των δοντιών και τη δια βίου αναγέννηση των δοντιών σε καρχαρίες. Επείδη οι άνθρωποι έχουν τα ίδια γονίδια, η επιστημονική ομάδα λέει πως η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την απώλεια των ανθρώπινων δοντιών. 

Για να φτάσουν στα ευρήματα τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη γονιδιακή έκφραση στον αρχικό σχηματισμό των δοντιών καρχαρία, αναλύοντας έμβρυα σκυλόψαρων. Για το σκοπό αυτό, λοιπόν, προσδιορίστηκαν πρότυπα έκφρασης απο διάφορα γονίδια, που οδήγησαν στο σχηματισμό του οδοντικού ελάσματος, ενός συνόλου επιθηλιακών κυττάρων, στα σκυλόψαρα. Το οδοντικό έλασμα βρέθηκε να είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των δοντιών και για τη συνεχή αναγέννηση τους, στους καρχαρίες.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι διαθέτουν επίσης τα ίδια γονίδια που οδηγούν στο σχηματισμό του οδοντικού ελάσματος. Τα κύτταρα αυτά είναι επίσης υπεύθυνα για την ανάπτυξη των νεογυλών και των μόνιμων δοντιών. Μόλις όμως τα μόνιμα ενήλικα δόντια σχηματιστούν πλήρως, το οδοντικό έλασμα χάνεται. Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, λοιπόν, τα κύτταρα αυτά χάνονται, διασπώνται. Τα γονίδια αυτά είναι πιθανόν υπεύθυνα για όλα τα δόντια των σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. 

Τα ευρήματα αυτά, ωστόσο, δείχνουν ότι μπορεί να είναι δυνατόν μια μέρα να προκαλλέσουμε αναγέννηση των δοντιών στους ανθρώπους! «Αυτό σημαίνει, πως επειδή έχουμε τα ίδια γονίδια με τους καρχαρίες, έχουμε επίσης ενα αναγεννητικό πρόγραμμα», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης σε συνέντευξή του.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως μέσω της μελέτης αυτής διαπιστώθηκε πως οι καρχαρίες έχουν διατηρήσει τα γονίδια που είναι σχετικά με τα δόντια τους, από την αρχή της εξελικτικής του πορείας, περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια πριν, και ότι τα γονίδια είναι πιθανώς υπεύθυνα για την ανάπτυξη των δοντιών όλων των σπονδυλωτών, από καρχαρίες μέχρι θηλαστικά- συμπερλιαμβανομένου του ανρθώπου. 

Στους καρχαρίες, τα υπεύθυνα γονίδια για το σχηματισμό των δοντιών, ειναι πιθανό να έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου για να προκαλλέσουν μια διαδικασία αναγέννησης όταν χάνεται ένα δόντι – για να διατηρήσουν έτσι τις ικανότητες τους για κυνήγι. Στούς ανθρώπους, ωστόσο, λένε πως η δυνατότητα χρήσης αυτών των γονιδίων, έχει ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: diagnovet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ